Mi alapján válasszunk trapézlemezt?

Az ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi épületek, csarnokok hagyományos, közkedvelt könnyűszerkezetes alkotóeleme az acél trapézlemez. A vékony acéllemezből különböző szelvényméretekkel gyártott nagytáblás elemek kis súlyuk miatt gazdaságosan szállíthatók, alkalmazásukkal rövid idő alatt nagy felületek fedhetők, burkolhatók. Az ipari jellegű épületeknél népszerű trapézlemezek választéka között a laikus szem legtöbbször csak a külső megjelenés (bordaméretek) és a szín alapján tesz különbséget.

A fentiek alapján azonban látható, hogy egy „egyszerű” trapézlemez esetén is számos műszaki jellemzőt, paramétert kell figyelembe venni a tervezés és beépítés során ahhoz, hogy az épület a kívánt szakmai és funkcionális színvonalon készüljön el. A gyártó/forgalmazó cég teljesítménynyilatkozatban köteles feltüntetni az igazolt műszaki tulajdonságokat.

Végül fontos megemlíteni, hogy a hatályos 275/2013 (VII.16.) sz. Kormányrendelet gondoskodik róla, hogy ne csak a „laikus” szempontok alapján határozza meg az építtető vagy a kivitelező a ténylegesen beépítésre kerülő építési terméket (4. §, (3) bekezdés):

Ha a tervező egy bizonyos, egyértelműen beazonosítható építési terméket jelöl meg, az egyben az elvárt műszaki teljesítmény meghatározását is jelenti azzal, hogy ilyen esetben a termék műszaki előírásában foglalt összes teljesítménykategória lényegesnek tekintendő és az elvárt műszaki teljesítmény ezek szintje, osztálya vagy leírása.

Kérdése lenne, vagy ajánlatot kérne?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!